Schuurwoning #NW

Ensemble van woonboerderij, bijgebouw en erf

Deze moderne schuurwoning met bijgebouw is ontworpen op een ruim langwerpig kavel. Het woonhuis en bijgebouw stralen geborgenheid en privacy uit naar de straatzijde, en vertoont een opener karakter naar de dieper gelegen tuin. Vanuit de agrarische achtergrond van de opdrachtgever bleek het wenselijk om te kiezen voor een eigentijdse interpretatie van de heersende boerderijvorm met woonprogramma. Daarnaast dragen de ontworpen volumes bij in ruimtelijke betekenis; als ensemble waarde en continuering tussen de heersende karakteristieke verschijningsvormen in het landschap.

Op een tweetal plaatsen zijn insnedes gemaakt; ter plaatse de entree en de bijkeuken, waarbij de entree dominant is. Vervolgens is aan de zuid- en westzijde een overdekt terras gepositioneerd en gekoppeld aan het woongedeelte. Aan deze zijde kan men optimaal van de zon en uitzicht over het erf genieten. Het slapen en werken is aan de oostzijde georiƫnteerd.

Waar het volume wordt ‘ingesneden’, is middels een warm rood-bruine houten beschieting een ‘tussenruimte’ gecreĆ«erd die de inleiding is voor het interieur van de schuurwoning. Ter plaatse van het deels overdekte terras is de rietenkap optisch doorgezet in de vorm van een houten Western Red Cedar lamellenscherm, deze zal natuurlijk vergrijzen net als het riet.


Afb. Situatie & ontwerpstrategie

  • Woningtype: Schuurwoning
  • Bebouwd oppervlak: 267m2
  • Opdrachtgever: Particulier
  • Jaar: 2015 – 2017

BewarenBewaren